Wat is dermatografie?

Dermatografie is ook bekend onder de term medische tatoeage, de techniek van dermatografie is vergelijkbaar met die van het aanbrengen van een ‘gewone’ tatoeage. Tijdens het aanbrengen van een medische tatoeage wordt met een minuscule steriele kleine naald pigmenten in de juiste huidskleur in de huid aangebracht. Een medische tatoeage kan onder andere toegepast worden voor de behandeling van:

  • Wijnvlekken
  • Hypopigmentatie of hyperpigmentatie
  • Camoufleren van littekens
  • Nagelrecontructie
  • Reconstructie van een tepel en tepelhof (areola) na een borstreconstructie.

3D tepelhoftatoeage

Het amputeren van een borst, ten gevolge van borstkanker, is altijd een drastische maatregel die genomen moet worden. Het missen van een borst is niet alleen een fysiek ongemak, maar vaak ook een mentaal probleem. De plastisch chirurg kan de borst middels een borstprothese reconstrueren, zodat de balans weer terug is in het lichaam. Hoewel het reconstrueren van de borst en eventueel de tepel vaak goed mogelijk is, is het voor de plastisch chirurg niet altijd mogelijk om een tepelhof te reconstrueren. In deze situaties kan er middels een medische tatoeage een nieuwe tepelhof met eventueel een nieuwe tepel gereconstrueerd worden. Het plaatsen van een de tatoeage kan ongeveer na 3 maanden wanneer de huid voldoende tot rust is gekomen.

Eigen werk

Wat is het verschil met een gewone tatoeage?

Een ‘gewone’ tatoeage blijft permanent zitten terwijl een medische tatoeage net als semi-permanente make-up vervaagt. Het is dus eigenlijk een semipermanente tatoeage. De medische tatoeage zal gemiddeld na ongeveer 2 tot 5 jaar bijgewerkt moeten worden. Dit komt omdat we een medische tatoeage minder diep in de huid zetten, op deze manier kunnen we altijd rekening houden met veranderingen van het lichaam en de huid door bijvoorbeeld ouderdom. De tatoeage kan op deze manier in de toekomst eventueel aangepast worden mocht dit nodig zijn. Ik werk met de pigmenten van Swiss Color, dit zijn de veiligste pigmenten en voldoen aan alle Europese richtlijnen, ze bevatten geen zware (schadelijke) metalen, of kankerverwekkende stoffen.

Is de behandeling pijnlijk?

De behandeling is over algemeen niet pijnlijk, het geeft een krassend, schurend gevoel. Uiteraard is dit mede afhankelijk van de locatie en de pijnbeleving per persoon. Indien nodig is het gebruik van een plaatselijk verdovende crème mogelijk.

Intakegesprek

Voorafgaand aan een behandeling vindt altijd een intakegesprek plaats, hierbij nemen we onder andere een aantal gezondheidsvragen door, welke medicijnen je gebruikt en of je nog onder behandeling staat van een arts. We nemen foto’s van het te behandelen gebied en je vult een toestemmingsformulier in, welke je tekent wanneer de behandeling plaats vindt.

Krijg ik de behandeling vergoedt?

Onder verzekerde zorg vallen medische behandelingen die volledig of gedeeltelijk vergoed worden door de zorgverzekeraars. Sommige van deze behandelingen zitten in het basispakket van jouw verzekering, maar voor sommige (veelal plastische chirurgische) ingrepen is een aanvullende verzekering nodig om voor een eventuele vergoeding in aanmerking te komen. Als je echte duidelijkheid wenst over welke ingrepen in jouw pakket verzekerd zijn raden wij je aan om dit na te vragen bij jouw zorgverzekeraar aangezien dit per zorgverzekeraar wisselt.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk en hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Een medische tatoeage wordt net als semi permanente make-up in 2 behandelingen aangebracht. Tijdens de eerste behandeling bepalen we de kleur/kleuren, wordt alles zorgvuldig uitgemeten en tekenen we eventueel een basis voor de tatoeage. Vervolgens gaan we deze tatoeëren/pigmenteren in de huid. Het resultaat is direct na de eerste behandeling wat donkerder en de huid kan licht gezwollen zijn, dit is normaal. In de weken die erop volgen zal zo’n 40 tot 50% van de tatoeage vervagen. Na 6 weken kom je dan voor de tweede behandeling, hierbij gaan we de puntjes op de i zetten, en mocht het bijvoorbeeld nodig zijn de kleur aanpassen.

Na de behandeling

De eerste week nadat de medische tatoeage is aangebracht moet je de huid droog te houden, de korstjes die ontstaan, mag je er niet afhalen, deze verdwijnen vanzelf. Je krijgt eventueel een crème mee voor de na verzorging, aangezien het gebied droog kan aanvoelen en jeuken, deze mag je 2 keer per dag aanbrengen.

Behandelingen kosten;

Behandeling Prijs
3D tepelhof tatoeage enkelzijdig €400,-
3D tepelhof tatoeage dubbelzijdig €690,-
Vitiligo afhankelijk van het gebied vanaf €200,-
Littekencamouflage in combinatie met dermaneedling afhankelijk van het gebied vanaf €200,-
Hazenlip (lipcorrectie) €450,-